31 december 2008

Ett år

ett år har gått sen sist
jag är kvar men du är inte längre här
jag ska också gå vidare
alldeles strax
men först en stund av eftertanke
påminnas om allt du gett mig
det som varit kanon och det som varit kalkon
i efterhand blir den första listan ofta längre än den senare
kanske inte hela sanningen men så mycket roligare
enklare att tro
att den ljusnande framtid är vår

27 december 2008

Poäng på julbordet

Julen innebär mycket mat och familjeträffar. Hur gärna man än vill kan man inte undvika dem. Så då sitter man där igen och undrar hur det ska gå. Blir vi fler kring bordet och blir det någon ny maträtt?

I år fick familjens julbord tillökning av Viktväktarna. Det är jättefint när människor hittar rätt viktminskningsmetod och vem är jag att klaga på dem som verkligen försöker? Men jag vill inte veta hur många points det är i julbordet! Kan man inte få äta i lugn och ro? Julfriden försvann fortare än den kunde kommit.

Jag minns så väl den späda tonåringen som kämpade med en liten bit knäckebröd och hotade med hungerstrejk om någon tvingade henne att äta. Nu ser jag en något överviktig karriärskvinna på 30+ som undrar hur många points till hon får äta idag. Samma person, samma viktfixering. Då liksom nu försöker jag att tiga ihjäl hennes besatthet av vikt. Vill inte förvärra hennes tankar och vill absolut inte ge henne någon anledning att fortsätta fokusera på vikten, varken hennes eller matens.

Får man inte banta och vara vän med mig då? Jo, gå ner i vikt så mycket ni vill - före, under och efter julen - men prata bara inte kalorier, points eller gram med mig! Jag har ett tillräckligt komplicerat förhållande till mat ändå.

20 december 2008

Juldikt

Fick skriva julrim och dikter på sista lektionen innan lovet. Rimmen sparar jag till julafton men några andra smakprov får ni här.

Jag vaknar i natten
ser stjärnan stråla klar
Men undrar som alltid
var friden tagit vägen har
I decembermörkret finns
både ångest och ljus
Min själ oroas och undrar
hittar Jesus till vårt hus


Mina känslor är som julens budskap
Alldeles alldeles underbara
Fulla av stress och jäkt
Missuppfattade och felriktade
Med önskan om ett fredsbudskap
När ekorrhjulet stannar
Väntar du då kvar?

17 december 2008

Julstress

Föga anade jag att Stilla Natt kunde ha samma inverkan på mig som Den blomstertid nu kommer. Kanske beror det på sömnbrist, kanske på att terminen varit lång och att kroppen tagit jullov lite för tidigt, kanske är det något annat. Troligtvis är det en kombination av många faktorer. Jag är inget stort fan av den här tiden på året men försöker stå ut. Det är väl bara så att det alltid anhopar sig väldigt mycket i slutet på terminerna. Varför det är så förstår jag fortfarande inte. Men jag blir tydligen lika förvånad varje gång.

Det finns mycket som är bra också. Tro nu inte att mitt liv är lika grått som vädret den senaste tiden... Om några dagar får jag välförtjänt lov och det ska bli så skönt! Min plan är att ha bokfrossa så om ni har några boktips är de välkomna.

Världspremiär!

Min pjäs är nu klar!

Hör av er om ni vill läsa den så mailar jag. Vill inte lägga ut den här eftersom den är ganska lång...

15 december 2008

Det bästa med julen

Min tredje responstext.

Som barn var det bästa med julen just julen. Man var ledig från skolan i vad som kändes som en evighet. Snön föll alltid dagen innan julafton och nästa morgon vaknade man upp till en Bullerbyjul. Jag gillade verkligen allt: pyssla, göra julgodis, smyga med klappar, arrangera om julkrubban några gånger om dagen. Julen var alldeles, alldeles underbar!

När jag blev större försvann den underbara julkänslan och jag insåg vad som var viktigt i decemberlivet. Jag tyckte nog jag blivit vuxen som insett vad som verkligen var det bästa med julen. Vem som helst kunde väl förstå att det inte var pepparkakor eller julotta som var grejen, utan det som hände efter julen. Här syftar jag inte på mellandagsrean utan det andra som händer den 27 december. Det var nämligen då det trillade ner tjocka sommarkataloger från diverse postorderföretag i brevinkastet. Då var julen äntligen över och man fick lov att börja drömma om sommaren igen. Ljuvliga varma årstid!

Jag slutade se tjusningen med den jultraditionen. Kanske bero det på att jag senare delade ut ett otal av dessa kataloger, både i smällkall snöstorm och i dallrande julihetta. Jag flyttade hemifrån och som student var det bästa med julen att tentorna var över och att man hade ett hyfsat långt jullov framför sig. Man behövde inte ha dåligt samvete för att man inte pluggade eftersom kurserna var slut och de nya inte började förrän i mitten av januari. Det bästa med julen var att få vara ledig helt enkelt.

Under några år blev sedan julen mest jobbig och jag har svårt att minnas att det fanns något överhuvudtaget som var bra med den just då. Förra året kom jag på vad som var bäst igen! Det är väl så att ju äldre man blir desto närmare sig själv kommer man. Man blir medveten om vad som är viktigt och hittar solskenet på nya, kanske oväntade, ställen. Min lillebror hjälpte mig den här gången. Han lånade ut sina resminnen från jordenruntresan och de gav mig tillbaka glädjen i decembermörkret. Jag tror jag håller fast vid det den här gången. Det kan inte vara på något annat sätt än att det bästa med julen är att få gå omkring i rödblåa flip flop.

01 december 2008

Dikt

Även idag har vi skrivit dikter på lektionen. Vi fick olika första rader att börja med. Det här är en av mina.

Jag bränner mina tårar långsamt
på insidan av själen
Ingen ser min sorg
men hjärtat känner den
Alltför väl
Dag och natt smärtar såret
Tiden läker, sägs det
men det tar en evighet