28 mars 2010

Om du tar lyckopiller ...

... kom ihåg att läsa på bipacksedeln om biverkningar.
Eller hade det varit lika bra att låtsas som om de inte finns? Kanske hade du annars inte velat riskera de möjliga konsekvenserna för en kort tids lycka.

27 mars 2010

Anywhere but here

Köpenhamn, New York, Nederländerna, Paris, Italien, Malta, England...
Något är uppenbarligen fel när jag t.o.m. kan tänka mig att flytta till Oslo.

25 mars 2010

Sagt om böcker

Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ
Marcus Tullius Cicero

Vilka sorger du än vill dränka är ditt bibliotek den bästa baren
okänd klok människa

24 mars 2010

Skrivet om böcker

Har ni inga böcker! utbrast jag. Hur står ni ut med att bo här utan böcker, om jag får ta mig friheten att fråga. Trots att jag har tillgång till ett stort bibliotek på Thrushcross Grange händer det ibland att jag känner mig uttråkad - men om man tog ifrån mig mina böcker skulle jag bli galen!
ur Svindlande höjder av Emily Brontë

Var och en vill ha något, han kallar sitt, och vad någon äger bidrar att ge den hemkänsla i livet, utan vilken ingen kan trivas. Men det är viktigare att ha egna böcker än egna möbler. Ty möblerna äro döda, men böckerna innesluta människosjälar, som kunna egga och värma. Böckerna föra oss in i en ädlare krets eller ett starkare liv än de förhållanden, i vilka vi dagligen leva, kunna erbjuda. Den som äger goda böcker och känner och älskar deras innehåll, han är därmed en jämlike med varje annan bildad person, med vilken han delar detta andliga innehåll.
från artikelserien Ett eget bibliotek i tidskriften Studiekamraten (1921)

- Vad skulle världen vara utan böcker?
- Böcker är världen! [...]
Allt som är någonting värt går att hitta i böcker.
ur Nyckeln till ljuset av Nora Roberts

23 mars 2010

Olika anledningar att snooza

Kanske måste man ha upplevt det för att förstå hur underbart det är. Detta att inte längre vakna till den totala oviljan att stiga upp och tycka om sitt liv. Detta att vakna till en ny dag och den enda anledningen att vilja stanna kvar i sängen är för att låta drömmarna fortsätta.

22 mars 2010

det här som kallas livet

det här
som kallas livet
är
och inget annat
det bara
är
och jag kan
inte
välja bort det

18 mars 2010

Ett frö

Det planterades ett frö i en kruka i september. Men vem var det egentligen som lade i det? Över fröet hälldes jord; näringsrik mörkbrun jord. Vem öste över jorden med skopade händer? Fröet förstod ingenting därnere i mörkret. Skulle det kämpa sig uppåt eller sova i dvala? Hösten var lång och vintern blev kall och snörik. Fröet undrade om det någonsin kunde bli sommar igen. Fanns det hopp? Någon pysslade om fröet. Så gott det nu går att ta hand om ett frö i en kruka. Med kärlek och omsorg kommer man långt. En tidig marsdag anade plötsligt fröet ljuset någonstans ovanför. Kunde det verkligen vara solen? Med sina sista krafter kröp fröet fram den sista biten och bröt till slut jordytan. Att frisk luft och varma vindar kunde kännas så ljuvligt! Idag strävar fröet, som nu blivit en liten planta, på med att växa och mogna. Vem vet? Kanske en dag får det bära frukt.

17 mars 2010

Vad är du rädd för?

Jag är rädd för två saker. Enbart på grund av litteratur. Litteraturrädsla?
Det hela började för ett år sedan. Egentligen för längre sedan men det var förra året som det plötsligt stod klart. Svart på vitt. Min rädsla. I en bok. I en novell.
Det ena jag är rädd för är källare. Oavsett tid på dygnet är det lite läskigt att gå ner där. Det är John Ajvide Lindqvists fel. Alla ni som läst Låt den rätte komma in vet vad jag talar om.
Det andra jag är rädd för är det som (inte) finns bakom duschdraperiet. Jag måste alltid kolla... Det här är Elos fel och det är dags att du skriver något nytt som får mig att bekämpa rädslan!

13 mars 2010

Friskhetstecken

När jag får ont i magen av en viss typ av filmer vet jag att jag inte längre är sjuk. Det är förvisso inte roligt med magknip men det är skönt att veta (och känna) att jag är frisk. Fast jag ska nog hålla mig från de där filmerna framöver. Det är roligt att vara frisk men roligare att må bra.

12 mars 2010

Vanligt=tråkigt?

En kompis klagade igår på sitt vanliga och därmed tråkiga liv. Ingen utveckling alls. Det händer ingenting, sa han. Jag förstår honom men det senaste halvåret har jag fått uppleva ett ganska o-vanligt leverne och är därför så tacksam att jag nu fått tillbaka mitt vanliga liv. Det får gärna vara tråkigt. Jag är bara glad att det kunde bli så här igen. Det kommer säkert stunder framöver när jag blir uttråkad av det vanliga men för tillfället njuter jag av det. Varendaste sekund.

10 mars 2010

Närvaro

Det är enklare att vara närvarande när man är närvarande.
När den enda dramatik man får se är den som pågår runt omkring en.
De problematiska relationerna man brottas med är de man själv är en del av.
Det liv man ägnar tid och energi åt består av levande människor.
När närvaron inte försvinner genom en teknisk apparat.
Det är enklare att vara närvarande när man är där man är.

02 mars 2010

Största möjliga tys-s-stnad

En vän till mig brukar säga att folk borde hålla käften - istället för att berätta för andra hur de borde leva sina liv. Jag håller med henne. Senast igår var det någon som borde varit tyst.
Eller så borde jag lära mig sätta gränser. Något är det i alla fall som är fel.